Szlachetne zdrowie dzięki szlachetnej dziczyźnie

Dziczyzna od wieków uważana jest za najszlachetniejsze wśród wszystkich mięs. Już nasi dawni władcy i szlachta doceniali dobroć płynącą z mięsa leśnych stworzeń, nie pozwalając tym samym spożywać dziczyzny chłopstwu. Dziczyzna bowiem uważana była za jadło wartościowe, cenne i zbyt dobre, by dzielić się nim z prostym ludem. Mięso z dzika, sarnina czy jelenina królowały zatem na dworach podczas wystawnych przyjęć i uczt, ciesząc podniebienia najważniejszych głów w państwie i ich gości. Dzisiaj, choć dziczyzna nadal jest mięsem szlachetnym, wartościowym i działającym pozytywnie na nasze zdrowie, często przegrywa z wieprzowiną czy drobiem. Lecz nie powinno tak być!

 

Dlaczego dziczyzna jest lepsza od wieprzowiny?

Mięso wieprzowe czy drobiowe, które jest mięsem pochodzącym od zwierząt hodowlanych, nie ma zbyt wiele wspólnego z byciem mięsem ekologicznym i wartościowym. Zwierzęta te rodzą się, żyją i umierają w niewoli. Najpierw egzystują w zbyt ciasnych klatkach nie mając swobody ruchu, karmione są paszą z GMO, nastrzykuje się je sztucznymi hormonami w celu szybszego wzrostu oraz antybiotykami, ponieważ życie w nieprzystosowanych odpowiednio miejscach sprzyja rozmnażaniu się wirusów. Następnie zwierzęta trafiają do ubojni, często transportowane w nieodpowiednich warunkach, i umierają otoczone zapachem krwi i strachu swoich poprzedników. Wszystko to wpływa negatywnie na stan mięsa – jego kolor, wartości odżywcze, przydatność do spożycia, smak i zapach. W porównaniu do zwierząt hodowlanych, zwierzęta żyjące dziko w lesie mają niemal boski żywot. Dzik, sarna czy jeleń rodzą się i żyją w naturalnych warunkach, są częścią ekosystemu leśnego, nie dotyka ich ludzka ingerencja, mają nieograniczoną swobodę ruchu i pokarm prosto od matki ziemi. Dzięki temu dziczyzna jest najwartościowszym mięsem dostępnym na polskim rynku.

Szlachetne zdrowie dzięki szlachetnej dziczyźnie

 

Wartości odżywcze dziczyzny

Dziczyzna to mięso, które świetnie nadaję się dla osób odchudzających się oraz cierpiących na choroby układu krwionośnego (między innymi miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, zagrożenie zawałami serca czy udarami, wysokim cholesterolem), a to wszystko dzięki wolności – nieograniczona swoboda ruchu sprawia, że dziczyzna to mięso chude, o niskiej kaloryczności i zawartości tłuszczu oraz niskim cholesterolu. Warto dodać, że dziczyzna jest chudsza od popularnego w dietach odchudzających drobiu! Mięso z dzika, sarny czy jelenia jest także bardzo bogate w witaminy, głównie z grupy B, i minerały takie jak magnez, fosfor, wapń i łatwoprzyswajalne żelazo – to z kolei świetna wiadomość dla osób chorujących na anemię. Dziczyzna jest mięsem dedykowanym już dla najmłodszych – dzięki braku ludzkiej ingerencji nie posiada w sobie żadnych sztucznych składników i nie powoduje alergii pokarmowych.

Szlachetne zdrowie dzięki szlachetnej dziczyźnie

 

Wyjątkowy smak i aromat dziczyzny

Jeśli kiedyś zastanawiałeś się, skąd bierze się niepowtarzalny smak i aromat dziczyzny, to odpowiedź jest banalnie prosta – z lasu. Mięso przenika w smaku i zapachu tym, czym zwierzę żywiło się za życia. W przypadku dziczyzny były to owoce leśne, grzyby, bukiew, korzenie, leśne zioła. Każdy z tych przysmaków ma wyjątkowy aromat, którego nie da się podrobić i który przenika do każdej potrawy przyrządzonej z dziczyzny. Nie ważne, czy przygotujesz dziczyznę pieczoną, smażoną, grillowaną, wędzoną czy ugotowaną na pożywną zupę – leśny posmak zostanie z Tobą. W tym miejscu warto też zaznaczyć, że dziczyzna jest mięsiwem bardzo wdzięcznym i łatwym w przygotowaniu – wystarczy kupić już zamrożone i skruszałe mięso lub zamarynować na kilka dni surowe, a następnie przygotować z niego czego tylko podniebienie zapragnie. Delikatna sarnina, szlachetny jeleń czy nieco ostrzejsze mięso z dzika – nie ważne co wybierzesz, każde danie zachwyci swoją kruchością i aromatem.

Szlachetne zdrowie dzięki szlachetnej dziczyźnie

 

Ile kosztuje dziczyzna i gdzie ją kupić?

Dziczyznę coraz częściej można kupić w dużych marketach. Nie trzeba się przy tym obawiać o bezpieczeństwo – zanim dziczyzna trafi do sprzedaży, musi zostać skrupulatnie przebadana i dopuszczona do obrotu przez lekarza weterynarii. Pamiętaj o tym i wystrzegaj się kupna dziczyzny z niepewnych miejsc. Jeśli chodzi o cenę, to dziczyzna jest nieco droższa od mięsa wieprzowego czy drobiowego, ale to tylko pokazuje wysoką jakość mięsa z dziczyzny nad produktem hurtowym. Jeśli chcesz kupić zdrową, smaczną i w dobrej cenie dziczyznę, to zapraszamy do Leśniczówki! Jest to rodzinny sklep z dziczyzną, w którym robimy wędliny według przepisów z dziada pradziada. Wyjątkowa oferta naszych produktów zachwyci każdego smakosza i miłośnika polskich przysmaków. Znajdziesz u nas przepyszny pasztet z dziczyzny (pasztet z sarny lub pasztet z jelenia), smalec z dzika czy kabanosy, a nasza kiełbasa z dzika – kiełbasa krakowska lub kiełbasa myśliwska – sprawią, że już nigdy nie sięgniesz po tańsze wieprzowe kiełbasy. Sięgnij po polską tradycję i rozsmakuj się w niej po królewsku.

Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o